Kulinarna podróż po Florydzie

Tagi , , ,

Stany Zjednoczone są jednym z najchętniej wybieranych kierunków turystycznych. Wielkie, tętniące życiem miasta, wysokie góry, dostęp do oceanu, prerie, liczne zabytki znane na całym świecie i bogactwo kulturowe. Kuchnia amerykańska jest bardzo zróżnicowana. Można śmiało powiedzieć, że każdy amerykański region ma swoją własną kuchnię i charakterystyczne potrawy. Jednym z regionów, na który warto zwrócić uwagę, jest Floryda. Kulinarna podróż po Florydzie zapewni wiele smaków z całego świata. Jaka kuchnia przeważa w tym stanie? Jakich dań warto spróbować, wybierając się na wczasy w ten rejon?

Kuchnia amerykańska

Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę, że Stany Zjednoczone to bardzo duży i zróżnicowany kraj. Jest on mieszanką przeróżnych kultur i na jego rozwój miały wpływ rozmaite narody z całego świata. Miało to również przełożenie na amerykańską kuchnię. W południowych stanach można znaleźć wpływy afrykańskie, meksykańskie i francuskie, a w innych azjatyckie. Na wschodzie spożywa się dużą ilość ryb i owoców morza, a na środkowym zachodzie wołowinę i kukurydzę. Wiele potraw, które przywędrowały do Stanów Zjednoczonych z innych krajów, zostały zmodyfikowane przez tutejszych kucharzy i stały się typowo amerykańskimi daniami.

Kulinarna podróż po Florydzie – co ksztłtuje tutejsze dania

Floryda jest jednym z najlepiej rozpoznawalnych stanów. Kojarzona jest głównie z palmami, wybrzeżem, pięknymi plażami i wiecznie słoneczną pogodą. Pod względem kulturowym jest ona bardzo zróżnicowana. Od wielu lat mieszkają tutaj rdzenni Amerykanie, a także liczni imigranci z różnych państw. Ludność miała olbrzymi wpływ na kulturę, a dzięki temu także na kuchnię. Jest ona niezwykle zróżnicowana i może pochwalić się całkiem bogatą historią. Już w XVI wieku zaczęła się wielokulturowa wymiana, która miała olbrzymi wpływ na dzisiejszą kuchnię Florydy. Dania rdzennych mieszkańców zaczęły mieszać się z kuchnią europejską, zwłaszcza hiszpańską, a w późniejszych latach zetknęły się z wpływami afrykańskimi. Dzięki temu dzisiejsza kuchnia Florydy jest bardzo unikalna, bogata i pełna smaków. Jeśli wybieramy się na wczasy na Florydę, musimy pamiętać, aby koniecznie spróbować tutejszych specjałów.

Kuchnia na Florydzie

Lokalne potrawy są jednym z dowodów na to, że Floryda jest miejscem, w którym spotykają się kultury różnych narodów. Wyraźnie widać tutaj wpływy Kubańczyków, Dominikańczyków, Gwatemalczyków, Portorykańczyków i wielu innych narodów. Mieszkańcy Florydy chętnie spożywają ryby, owoce morza, np. krewetki, małże czy kraby, a także mięsa, takie jak wołowina czy wieprzowina, które zostały spopularyzowane przez Kubańczyków. Mięsa często podaje się z aromatycznymi sosami, do których dodaje się takie przyprawy jak szafran, cynamon, kolendra, imbir, trawa cytrynowa czy kumin. W kuchni często wykorzystuje się także soki z przeróżnych cytrusów. Kuchnia Florydy jest niezwykle aromatyczna, często ostra, głównie dzięki używaniu licznych przypraw. Istnieje wiele potraw, które są mocno utożsamiane z Florydą. Zaliczamy do nich m.in.:

– sandwicze medianoche, czyli bagietki z pieczoną wieprzowiną, musztardą, piklami i serem szwajcarskim,

– ryż z czarną fasolą,

– pieczone prosię,

– tarta limonkowa,

– łosoś w panierce ze słodkich ziemniaków.

Kulinarna podróż po Florydzie – warzywa i owoce

Tutejszy klimat i wiecznie dobra pogoda sprzyjają uprawie wielu roślin. Warto wiedzieć, że Floryda jest amerykańskim liderem, jeśli chodzi o uprawę owoców cytrusowych. Znajdziemy tutaj liczne uprawy pomarańczy, mandarynek i grejpfrutów. Floryda słynie także z uprawy roślin strączkowych, pomidorów, kukurydzy, ogórków, fasoli szparagowej, kapusty, papryki, a także arbuzów i truskawek. Znaleźć tutaj można także uprawy orzeszków ziemnych i trzciny cukrowej.

Połów ryb i owoców morza

Mieszkańcy Florydy chętnie korzystają z bliskości oceanu, dlatego rybołówstwo jest na bardzo wysokim poziomie. Floryda należy do największych dostawców ryb i owoców morza w całej Ameryce. Słynie ona z połowów ryb, takich jak bass wielkogębowy czy sumik błękitny, a także owoców morza, np. krewetki, małże, homary czy kraby.

Kulinarna podróż po Florydzie – kuchnia rdzennych mieszkańców

Kiedyś tereny Florydy zamieszkiwali Seminole. W obecnych czasach jest ich o wiele mniej, jednak mieli oni duży wpływ na tutejszą kuchnię. Niegdyś trudnili się oni uprawą wielu roślin i polowaniem, umiejętnie łącząc w swoich potrawach mięso z przepiórek, kaczek, jeleni, królików z przeróżnymi warzywami, owocami i zbożami. Dania, spożywane przez tę ludność były syte i poowstawały głównie z tego co było pod ręką. Do znanych potraw spożywanych przez rdzennych mieszkańców zaliczają się: smażony chleb, gotowana kapusta i sofkee, czyli tradycyjne danie, przygotowywane z dzikiego ryżu i mięsa.

Restauracje na Florydzie

Na Florydzie można znaleźć mnóstwo restauracji, które pozwolą nam się zapoznać z tutejszą kuchnią. Znajdują się one w różnych miastach, a w każdej z nich można znaleźć smakowite specjały z różnych kuchni. Jakie są najlepsze restauracje na Florydzie?

Little Havana w Miami

Little Havana to bardzo dobrze znana i tętniąca życiem dzielnica w Miami, która charakteryzuje się wyraźnymi kubańskimi wpływami. Można tutaj znaleźć nie tylko galerie sztuki południowoamerykańskiej czy festiwale, ale także liczne restauracje, które pokażą nam czym jest prawdziwa kuchnia kubańska.

El Pub Restaurant

El Pub Restaurant to jedna z najbardziej znanych i najlepiej ocenianych restauracji w Miami. Jest ona położona w samym centrum Little Havana i serwuje dania typowe dla kuchni kubańskiej już od lat 90. Restauracja słynie z pysznego, tradycyjnego jedzenia i sympatycznej obsługi. Klientów przyciąga niesamowita atmosfera w tym miejscu, która pozwala zapoznać się z autentyczną kubańską kuchnią. Potrawy są niezwykle smaczne i wykoanane z dbałością nawet o najdrobniejsze szczegóły. Można tutaj spróbować takich smakołyków jak sandwich medianoche, smażone ryby, zupa z białej fasoli, gulasze z owoców morza, ryż z kurczakiem, flan czy pudding ryżowy z cynamonem.

Joe’s Stone Crab

Joe’s Stone Crab to restauracja położona w Miami Beach. Jest to jeden z najlepiej znanych lokali na Florydzie, który może pochwalić się niezwykle wysokimi ocenami. Joe’s Stone Crab jest jedną z najlepszych restauracji w Stanach Zjednoczonych według rankingów. Jeśli chodzi o owoce morza, gdyż to właśnie one są prawdziwą specjalnością lokalu. Można tutaj posmakować wielu potraw, które bazują na m.in. krewetkach, małżach czy kalmarach z dodatkiem kokosów, oliwek czy przeróżnych serów.

Chefs de France

Wśród potraw na Florydzie widać także wpływy francuskie, co świetnie udowadnia restauracja Chefs de France. Jest to rodzinny lokal, który oferuje nowatorskie dania kuchni francuskiej w Walt Disney World Resort. Restauracja ta pozwoli nam zapoznać się bliżej z kuchnią francuską. Można tutaj znaleźć wiele smakowitych potraw, takich jak zapiekanka ze ślimaków z masłem ziołowo-czosnkowym, zupa cebulowa, sałatka z koziego sera, orzechów i pomidorów czy creme brulee. Będąc w Chefs de France nie można zapomnieć o skosztowaniu przepysznego, francuskiego wina.

Hard Rock Cafe

Hard Rock Cafe to dobrze znana sieć restauracji. W Orlando możemy znaleźć największy lokal z tej sieci na całym świecie. Jest to świetny wybór dla osób, które chcą spróbować amerykańskich klasyków. Świetna muzyka, rockandrollowa atmosfera i kuchnia amerykańska – to właśnie znajdziemy w Hard Rock Cafe w Orlando.

Subway

Na Florydzie znajdziemy także wiele restauracji sieci Subway, które pozwolą nam skosztować wielu smakołyków, jakie ma do zaoferowania kuchnia amerykańska. Pyszne kanapki z klopsami mięsnymi, tuńczykiem czy szynką, a do tego sos pomidorowy, majonez i świeże warzywa. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.

Poprzedni

LEGOLAND Florida – miejsce w którym jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia

Zoo w Miami – zasady zwiedzania, bilety oraz przydatne informacje dla zwiedzających

Następny

Dodaj komentarz