Najważniejsze odznaczenie dla każdej restauracji – słynna gwiazdka przyznawana przez audytorów z firmy Michelin jest marzeniem wielu szefów kuchni. Jest ona uhonorowaniem wieloletniej pracy w tworzeniu menu. Poza tym, wyróżnienie to promuje daną restaurację na arenie międzynarodowej. Sprawdź, gdzie znajdziesz restauracje Michelin na Florydzie.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!
Czym są gwiazdki Michelin?
Spis treści
Gwiazdki są formą rankingowania restauracji w Michelin Guide. Pierwszy taki przewodnik został wydany w 1900 roku przez Édouarda i André Michelinów – braci, którzy założyli firmę produkującą opony. Przewodnik był dodawany do zakupu opon. Były w nim opisywane polecane restauracje mieszczące się przy głównych drogach.
Współcześnie Michelin Guide nie tylko ocenia restauracje, ale również nadaje kierunek rynkowi gastronomicznemu. Kreuje także międzynarodowe trendy w restauracjach i pozwala szefom kuchni stać gwiazdami nie tylko w swoim mieście ale i kraju. Restauracje oceniane są przez krytyków kulinarnych, którzy są anonimowi. Co więcej, nie zapowiadają oni swoich wizyt w danym miejscu. Nigdy więc nie wiadomo, czy w restauracji znajduje się tajemniczy audytor czy też nie. Gwiazdka Michelin przyznawana jest na 1 rok. Po tym okresie, krytycy odwiedzają ponownie restaurację i decydują o degradacji lub dodaniu kolejnej gwiazdki.
Jakie zasady trzeba spełnić, aby otrzymać Gwiazdkę Michelin?
Audytorzy kulinarni Michelin nie podają swoich kryteriów, którymi się kierują przy wyborze restauracji. Można jednak sporo dowiedzieć się o zasadach przyznawania wyróżnień, analizując nagrodzone do tej pory restauracje oraz historie szefów kuchni. Z pewnością ważnym kryterium jest świeżość i najwyższa jakość produktów. Smak oraz aromat dań jest kluczowym wyznacznikiem rangi danej restauracji. Ogromne znaczenie ma także wystrój wnętrza, oprawa stołu i doświadczona obsługa. Krytycy oceniają także autorską kuchnię, która wynika z pasji szefa kuchni.
Restauracje na Florydzie z Gwiazdką Michelin
Restauracji wyróżnionych tą nagrodą na Florydzie jest wiele. Do najpopularniejszych należą:
Restauracje Michelin Miami
Boia De
Boia De (5205 NE. 2nd Ave) to miejsce, które zapełnia się Gośćmi zaraz po otwarciu. Specjalnością są tu smażone, ziemniaczane skórki ze stracciatellą i kawiorem, tatar wołowy z sosem w stylu tonnato oraz makarony podawane z krabem królewskim i francuskim „vin jaune”. Personel jest niezwykle gościnny i pomocny przy wyborze dania.
Krüs Kitchen
Krüs Kitchen (3413 Main Hwy., Miami) to przestronna, przeszklona restauracja znajdująca się w sercu tętniącego życiem Coconut Grove nad Zatoką Biscayne. Serwowane są tu krewetki z Florydy, mięso krabowe i wędzone pastrami. Na drugim piętrze, będącym częściowo kuchnią, a częściowo rynkiem, znajdują się małe sklepy sprzedające organiczną żywność. Dodatkowym atutem tej restauracji jest to, że pewien procent ze sprzedaży trafia do organizacji non-profit, której celem jest zaspokajanie potrzeb lokalnej społeczności.
Los Félix
Los Félix (3413 Main Hwy., Miami) to miejsce, w którym serwowana jest bardzo kreatywna kuchnia meksykańska. Podczas konsumpcji danego dania Goście mogą dowiedzieć się wielu informacji na temat pochodzenia każdego składnika. Do najbardziej popularnych potraw serwowanych w tym miejscu należą obfite porcje carnitas z policzków wieprzowych z niezliczoną ilością sals; snapper crudo z wiórkami jicamy i aïoli z awokado oraz grillowana ośmiornica z mole z buraków. Na koniec podawana jest surowa, wegańska tarta czekoladowa.
Doce Provisions
Doce Provisions (541 SW 12th Ave.) to dość niepozorna restauracja w Little Havana. Warto wygodnie usiąść w klimatycznym tarasie z lampami ogrodowymi oraz zielenią dookoła i zamówić jedno z dań typowo kubańskich. Złote krokiety z chorizo, chrupiące bułki z lechon asado oraz tosty z rozdrobnioną wołowiną zasługują na powolną degustację.
Restauracje Michelin Orlando
Orlando Meats
Restauracja Orlando Meats (1035 N. Orlando Ave.) słynie gargantuicznej wielkości porcji dań. Tak obfite porcje są tu normą. Można tu zamówić jedzenie, takie jak na przykład: makarony, kanapki oraz pizzę. Jakość produktów wykorzystywanych w kuchnie jest bardzo wysoka. Na degustację w tym miejscu zasługują także jajeczny MeatMuffin oraz Dirty Work.
The Ravenous Pig
The Ravenous Pig (565 W. Fairbanks Ave.) jest nowoczesnym „gastropubem” w Winter Park. Znajdująca się tuż obok browaru przestrzeń emanuje nastrojowym oraz industrialnym klimatem.
Swine & Sons
Swine & Sons (669 N. Orange Ave) posiada niezwykle kompaktowe menu. Kanapka ze smażonym kurczakiem i z serem pimento, bekonem i różnymi sosami nie bez powodu stała się znakiem charakterystycznym tego miejsca. Serwowana tu sałatka ziemniaczana w stylu tyrolskim posiada równie wyjątkowy smak.
Se7en Bites
Restauracja Se7en Bites (617 N. Primrose Dr.) to niezwykle klimatyczne miejsce, w który podawane są amerykańsko-południowe dania. Zaletą tego miejsca są duże porcje i niskie ceny. Popularny jest tu biszkopt z kurczakiem, który posmarowany jest serkiem śmietankowym i galaretką paprykową. Następnie, warto spróbować „chicken pot pie”, który dostępny jest w dużych porcjach. Danie to charakteryzuje się złotą skórką ciasta, która pokrywa aromatyczne kawałki mięsa, groszku i marchewki.
Autor: Magdalena Łydka